Ποτέ στη ανθρώπινη ιστορία δεν είχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι την δυνατότητα και τα εργαλεία για δημιουργία κάθε είδους, όπως στις μέρες μας. Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο, με την πληθώρα προγραμμάτων και εφαρμογών, δίνουν την ευκαιρία σε όλους εκείνους που έχουν καλλιτεχνικά ταλέντα, να τα εκδηλώσουν αλλά και να τα αξιοποιήσουν, όχι μόνο για τη χαρά της δημιουργίας αλλά και για οικονομικό όφελος.

Πλατφόρμες άντλησης… ταλέντου!

Υπάρχουν για αυτό το σκοπό ψηφιακές πλατφόρμες, που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τις δημιουργίες σας, έναντι μιας μικρής αμοιβής, κάνοντας προσιτά τα έργα σας σε ένα ακροατήριο που πιθανόν να μην είχατε τη δυνατότητα να προσεγγίσετε ποτέ. Οι πλατφόρμες αυτές αναλαμβάνουν να κάνουν όλη τη δουλειά για λογαριασμό σας, ώστε να μη χρειάζεται να στήσετε έναν ιστότοπο για να προωθήσετε τη δουλειά σας, ούτε να φτιάξετε κάποιον ξεχωριστό λογαριασμό προκειμένου να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε τις αμοιβές σας.

“Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι”

Μια τέτοια πλατφόρμα είναι το “Patreon”, με το όνομα να παραπέμπει στη λέξη “patron” που σημαίνει προστάτης και είναι γεγονός ότι το Patreon υποστηρίζει και προστατεύει τις τέχνες με έναν τρόπο μοναδικό. Δημιουργήθηκε το 2013 από έναν μουσικό πού ήθελε να διευκολύνει τους καλλιτέχνες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με την υποστήριξη των φαν τους και από τότε είναι χιλιάδες οι καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς, εικονογράφοι, ανιμέιτορ και δημιουργοί διαδικτυακών παιχνιδιών, που καταφέρνουν να έχουν ένα σταθερό εισόδημα μέσα από αυτό! Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του προφίλ μέσα στην πλατφόρμα, το οποίο τροφοδοτεί με περιεχόμενο, που είναι διαθέσιμο στους υποστηρικτές του έναντι κάποιας συνδρομής. Οι συνδρομές ξεκινούν από μόλις ένα ευρώ το μήνα και έχουν διαβαθμίσεις όπως και οι υπηρεσίες ή τα αγαθά που δίνονται ως αντάλλαγμα. Με αυτόν το τρόπο οι δημιουργοί καταφέρνουν, χρεώνοντας μικρά ποσά σε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών, να κερδίζουν σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά ποσά, με τον κορυφαίο της πλατφόρμας να κερδίζει αυτή τη στιγμή περισσότερες από 34.000 δολάρια το μήνα!