Η εξάπλωση του Παγκόσμιου Ιστού δημιούργησε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας, δίνοντας μια νέα διάσταση στα πράγματα. Για παράδειγμα, χόμπι όπως το πλέξιμο, η ραπτική, οι κατασκευές, η ζωγραφική, ασχολίες με τις οποίες ανέκαθεν περνούσαν τον καιρό τους οι άνθρωποι, στις μέρες μας μπορούν να αποφέρουν εισόδημα, αν κάποιος αποφασίσει να διαθέσει τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο.

Βεβαίως αυτό συνέβαινε και πριν την έλευση του διαδικτύου, καθώς οι αφοσιωμένοι και ταλαντούχοι χειροτέχνες πάντα έβρισκαν τον τρόπο να προωθούν τις δημιουργίες τους, απλά, σήμερα με τις τεχνολογικές εξελίξεις κάθε δημιουργός μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα μια αγορά πολύ μεγαλύτερη και διευρυμένη, καθώς ουσιαστικά έχει πρόσβαση σε πιθανούς πελάτες από ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς να χρειάζεται να έχει κάποιο κατάστημα.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα “Etsy”

Το Etsy δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό να δώσει δηλαδή την ευκαιρία στους χειροτέχνες όλης της υφηλίου την δυνατότητα να εκθέσουν τα έργα τους αλλά και να αποκομίσουν κέρδη από αυτά. Επικεντρώνοντας στα χειροποίητα και βίντατζ προϊόντα (ηλικίας πάνω από 20 ετών), πολύ σύντομα η φήμη της εξαπλώθηκε στους σχετικούς κύκλους, περιλαμβάνοντας στις κατηγορίες των προϊόντων που διαθέτει, ρούχα, τσάντες, κοσμήματα, διακοσμητικά σπιτιού, έπιπλα, παιχνίδια, πίνακες, αλλά και εργαλεία και υλικά κατασκευών. Το Etsy εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους δημιουργίας παράπλευρου εισοδήματος και σε έναν από τους πιο γνωστούς τόπους όπου μπορεί κάποιος να βρει αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ η μοναδικότητα των αντικειμένων που διατίθενται είναι ένα ακόμη στοιχείο που το κάνει ξεχωριστό.

Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα “κατάστημα” στο Etsy δωρεάν, υπάρχει ωστόσο μια χρέωση 0.20 λεπτών του δολαρίου για κάθε αντικείμενο που ανεβάζει προς πώληση, ενώ το Etsy κρατάει το 5% από την τελική τιμή πώλησης την οποία βέβαια καθορίζει ο πωλητής. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται σε μερικά βήματα. Αφού ο χρήστης δώσει κάποια προσωπικά στοιχεία αλλά και ένα ελκυστικό όνομα στο διαδικτυακό του κατάστημα μπορεί να αρχίσει αμέσως να πουλάει τις δημιουργίες του! Έτσι απλά!